Gastvrijheid Aan de Lauwers

Dorp

Gerkesklooster/ Stroobos

Gerkesklooster en Stroobos liggen in de noordoosthoek van de gemeente Achtkarspelen. Dit is een kleigebied, dat het typische karakter van de Wouden mist; hier geen ‘dykswâllen’, maar een open landschap. De dorpen vormen één aaneengesloten geheel. Tot 1993 werd het dorp Stroobos doorsneden door de grens met de gemeente Grootegast, die tegelijk ook de grens met de provincie Groningen vormde. Omdat dit allerlei praktische bezwaren gaf, is het Groningse deel van Stroobos naar Achtkarspelen overgegaan. De ligging aan het Prinses Margrietkanaal/Van Starkenborghkanaal is al zeer lang van groot belang voor deze dorpen. De industrie kreeg daardoor al vroeg een kans, en er zijn dan ook enige grote bedrijven gevestigd.

Gerkesklooster telt twee rijksmonumenten, de hervormde kerk en de Amerikaanse windmotor Stroobos,

De Hervormde kerk is tevens het dorpsmuseum en open op afspraak (elke maand op een zaterdagmiddag).
Deze kerk heeft misschien wel de merkwaardigste geschiedenis van alle oude kerken in Friesland. Het gebouw was van origine namelijk een brouwerij van klooster Jeruzalem.
Brouwerij 15de eeuw, sinds 1629 hervormde kerk.
Dit klooster werd gebouwd in opdracht van Gercke Harkema. Het ging daardoor Gercke’s Klooster heten, net als het dorp dat later ontstond. Het klooster werd na de hervorming afgebroken, maar de brouwerij bleef staan. Deze werd in 1629 omgebouwd tot kerk. Pas in 1854 is een toren toegevoegd.